'Al Jazeera steunde Moslimbroederschap jarenlang'
Eén van de in Egypte veroordeelde journalisten van nieuwsorganisatie Al Jazeera heeft nu zijn werkgever aangeklaagd wegens nalatigheid. Mohamed Fahmy eist 100 miljoen dollar van het tv-station. Verder beschuldigt hij de Egyptische tak van Al Jazeera van het jarenlang faciliteren van de Moslimbroederschap. 'Al Jazeera heeft ons bewust in gevaar gebracht'.
De in Egypte geboren Fahmy werd vorig jaar samen met twee andere Al Jazeera-journalisten veroordeeld tot 10 jaar celstraf in Egypte wegens zijn vermeende 'pro-Moslimbroederschap'-verslag van de protesten in dat land. De Moslimbroederschap is na het afzetten van ('hun') president Morsi door toenmalig legerleider Al Sisi (de huidige president) in 2013 een verboden organisatie in Egypte. De drie journalisten zouden leugens hebben verspreid en waren volgens de autoriteiten niet in het bezit van de juiste accreditaties.
Nu slaat Fahmy terug. Volgens zijn advocaten was zijn werkgever niet alleen nalatig, het vanuit Qatar opererende tv-station zou zelfs jarenlang de Moslimbroederschap in Egypte hebben gesteund, zowel met geld als met spullen. De Egyptische Al Jazeera-zender is overigens door de nieuwe autoriteiten van het scherm gehaald.
Borg
Fahmy is op borgtocht vrij en in afwachting van een nieuw proces omdat er twijfels waren gerezen over de bewijslast. Hij heeft de Canadese nationaliteit aangevraagd om zo 'meer kans de maken op een eerlijk proces', verklaarden zijn advocaten.
De Australische journalist Peter Creste werd al eerder vrijgelaten. De derde verslaggever, de Egyptenaar Baher Mohamed, zit nog wel vast. Diverse andere buitenlandse journalisten werden tijdens het proces - al dan niet bij verstek - veroordeeld, onder wie de Nederlandse Rena Netjes. Het proces lokte veel kritiek uit van de internationale gemeenschap. Greste, Mohamed en Fahmy ontkenden alle beschuldigingen. Ze zeiden dat ze 'slechts verslag deden van de protesten'.
volkskrant