Bescherm je gegevens tegen online criminelen

25-07-2015 14:18

Hackers, internetcriminelen, phishers... er lopen heel wat mensen rond die ellende veroorzaken aan de computer en de gegevens op de harde schijf of in de cloud. De grootste bewaker van de veiligheid is de gebruiker zelf.

 

Met deze vijf tips wordt het heel wat moeilijker voor criminelen om schade aan te richten en kun je dus veiliger ondernemen.

 

Een moeilijk wachtwoord

Kies altijd een wachtwoord dat moeilijk te raden is. Combineer hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens om een sterk wachtwoord te maken. Bij voorkeur komen er geen termen of woorden in voor die zijn te herleiden tot de persoon. Inmiddels blijken veel Nederlanders al op de hoogte te zijn van het nut van een 'moeilijk' wachtwoord.

 

Verander het wachtwoord

Eenmaal een goed wachtwoord gekozen, is het toch raadzaam om met een vaste regelmaat een nieuw wachtwoord te kiezen. Kies ook nooit dezelfde wachtwoorden voor verschillende websites en diensten. Vergeet niet dat Google, Microsoft en Apple allerlei diensten aan elkaar koppelen en de schade groot is als deze wachtwoorden gehackt worden. Zelfs wachtwoorddiensten zijn niet altijd veilig, dus verander ook deze 'master passwords' geregeld.

 

Pas op voor phishing

Criminelen die phishing gebruiken zijn een stuk gehaaider geworden. Ze leiden consumenten naar websites die exact ogen als de equivalenten van grote bedrijven.

 

Bescherm je gegevens tegen online criminelen

 

banken, overheden en webwinkels. Controleer het adres van de website en typ het adres van de website zelf in. Grote bedrijven hebben doorgaans het beleid dat ze nooit om de gebruikersnaam en het wachtwoord vragen, en daar ook geen uitzondering op maken. Wie wordt gebeld door een medewerker van een bedrijf die om dit soort gegevens vraagt, weet dus meteen dat hij met een oplichter te maken heeft.

 

Vaste verbinding

Internetbankieren is tegenwoordig veel veiliger. Toch is het verstandig op te blijven letten. Pas op met het aanklikken van links in e-mails en controleer of het adres (de URL) in de adresbalk wel klopt. Alleen als deze begint met HTTPS en een gesloten slotje weergeeft, is er een veilige verbinding. Ook is het aan te raden om met een vaste verbinding of via de mobiele telefoon te bankieren. Draadloos internet via de laptop of desktop brengt meer risico's met zich mee; via Wifi is het makkelijker om gegevens te onderscheppen.

 

Virussen

Of je ze nu virussen, malware of spyware noemt, gevaarlijke software die schade brengt aan de apparatuur of de gegevens op de computer wordt nog steeds ontwikkeld en verspreid. Een goede virusscanner moet een hoop ellende voorkomen. Vergeet ook niet alle belangrijke software, zoals het besturingssysteem en de internetbrowser, constant van de juiste update te voorzien. Een antivirusprogramma is vaak onderdeel van een compleet beveiligingspakket, zoals KPN Veilig.

 

Door: KPN/ Nu.nl/ (Photo:  iStock )