Claim Oad tegen Rabobank afgewezen
Dit meldt de rechtbank in Utrecht woensdag. Volgens de oprichters van de touroperator liet de bank het bedrijf met opzet failliet gaan.
De rechtbank heeft hier geen oordeel over geveld, omdat de familie als aandeelhouder geen geld kan vorderen van de bank. Alleen de curator van Oad kan dat namens het bedrijf doen.
Oad ging in september 2013 failliet. Volgens de familie, die aandeelhouder was en ook de directie vormde, kwam dit doordat de Rabobank een lening ter waarde van 20 miljoen euro had opgezegd.
Oad moest van de Rabobank het kapitaal van het bedrijf versterken met 7 miljoen euro, maar volgens de financier kon het reisbedrijf niet aan de eisen voldoen.
65 miljoen
De rechtbank stelt nu dat deze eisen werden gesteld aan het bestuur van Oad en niet aan de aandeelhouders. "Dit betekent dat de Rabobank bij de aandeelhouder ook geen verwachting heeft kunnen wekken over de gevolgen van een geslaagde kapitaalversterking", aldus de rechtbank.
De familie Ter Haar claimde 65 miljoen euro van de Rabobank vanwege waardevermindering van de aandelen door het bankroet.
Een woordvoerder van Oad benadrukte in een eerder stadium dat de onderneming in tien jaar tijd geen betaling had gemist aan de Rabobank en dat er op het moment van faillissement nog 6 miljoen euro in kas zat.
Gemiste kans
Een woordvoerder van de familie Ter Haar noemde het teleurstellend dat de rechtbank in Utrecht niet tot een inhoudelijk oordeel is gekomen. ''Een gemiste kans", zei hij. Hij bestempelde de uitspraak verder als noodzakelijke tussenstap voor het verdere vervolg in het lastige dossier.
De aandeelhouders van Oad zullen nu eerst met de curatoren overleggen om te zien wat de mogelijkheden zijn. Afhankelijk van dat gesprek zal worden besloten of zij in hoger beroep zullen gaan.