Grote reorganisatie Belastingdienst: 5.000 banen weg
Bij de Belastingdienst verdwijnen de komende tijd 4.000 tot 5.000 banen als gevolg van een grootschalige reorganisatie. Die maatregel is nodig omdat nieuwe computersystemen veel rekenwerk en controles kunnen overnemen, zo bevestigde een woordvoerder van de fiscus vanmiddag aan persbureau ANP. Bij de Belastingdienst werken zo’n 28.000 mensen.
De mensen die bij de reorganisatie hun baan verliezen raken overigens niet werkloos. Zij krijgen óf een andere baan bij de Belastingdienst, of elders binnen de overheid. Gedwongen ontslagen worden daarbij uitgesloten. Daarnaast gaat de fiscus de komende jaren 1500 extra mensen aannemen voor gespecialiseerd werk.
EEN ‘FORSE OPGAVE’
De werknemers die hun baan kwijtraken, moeten binnen drie tot vijf jaar een andere baan vinden. Ook vertrekken vijf van de huidige 14 directieleden bij de reorganisatie, waar de NOS eerder vanmiddag al over berichtte. Directeur-generaal Peter Veld, de hoogste ambtelijke baas bij de fiscus, kondigde vandaag zijn vertrek aangekondigd. Veld schrijft volgens de omroep aan het personeel dat de fiscus de komende jaren een “forse opgave” te wachten staat. Hij zegt:
“Bij een dergelijke meerjarige inspanning hoort ook een directeur-generaal Belastingdienst als boegbeeld.”
Met de komst van nieuwe computersystemen gaat het werk bij de fiscus meer op data-analyse lijken, zo vindt de dienst zelf. Daarvoor zijn veel minder mensen nodig. De nieuwe werkwijze levert volgens de bronnen van de NOS bovendien exactere belastingaanslagen op en leidt tot minder belastingontduiking.
BONDEN WETEN NOG VAN NIETS
Volgens vakbond FNV is het personeel nog niet officieel over de reorganisatie ingelicht. Mieke van Vliet, bestuurder van FNV Overheid, kent vooralsnog “alleen het geruchtencircuit” maar vreest dat het nieuws waar is. Ze zegt:
“Schandelijk dat de top van de Belastingdienst kennelijk al wel op de hoogte is gesteld maar de medewerkers en de vakbonden nog niet. Dit getuigt niet van goed werkgeverschap.”
Van Vliet vermoedt dat de reorganisatie opnieuw vooral de laagst betaalde medewerkers van de Belastingdienst zal gaan raken:
“Die zijn al eens eerder overtollig verklaard. En nu zouden er 5.000 van hen in een aparte werkorganisatie worden neergezet, officieel om hen naar ander werk te begeleiden. De ervaring leert dat zo constructie het voorportaal voor werkloosheid is.”