Het wereldwijde web is weer een stukje veiliger, dankzij Peter R. de Vries
Laten we aannemen dat Peter R. de Vries van twee dingen verstand heeft: hoe je boeven moet pakken, en hoe je daar televisie van moet maken, met een paar cliffhangers voor de reclameblokken.
In de eerste aflevering van Internetpesters Aangepakt op RTL 5 betrad de speurder de duistere krochten van het internet, die voerden naar een camping 'in het oosten van het land'. Hij gaf een helpende hand aan Jacqueline, een jonge moeder die met een uitgebreid profiel (inclusief adres) op een sekssite terecht was gekomen, waarna ze nare telefoontjes kreeg - en dito types aan de deur.
De politie deed niets. De Vries: 'Tsja, wat doe je dan?' De vraag stellen is hem beantwoorden. Voor het eerste reclameblok hadden we al beet. Dit was geen cybercrimineel van formaat, maar een gast die in crimescene-termen zijn paspoort en een routebeschrijving naar zijn huis had achtergelaten naast het slachtoffer.
Het spoor leidde naar zus Willeke en haar man Matthijs, die al twee jaar op een camping in de buurt woonden. De Vries stuurde Jacqueline maar eens langs voor een confrontatie - met verborgen camera - en analyseerde vervolgens de beelden.
Hij zag veel 'overdreven behulpzaamheid', een rode vlag van jewelste. Uiteindelijk 'sloot het net'. En stond de schuld van de zwager 'onomstotelijk' vast. Tijd voor een confrontatie! De zwager ontkende in een warrig betoog. 'Waarom zou ik alles op het spel zetten?' zei hij nog, en hij wees om zich heen in de caravan. Maar De Vries wist genoeg: 'De zaak is rond.' Het wereldwijde web was weer een stukje veiliger.
Han Lips is tv-recensent van Het Parool.