Hoge inkomens betalen meer zorgpremie
Een zorgpremie naar draagkracht? De helft van de Nederlanders vindt dat de premie voor de zorgverzekering bij hogere inkomens omhoog moet.
Dat blijkt althans uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Hetzelfde geldt voor mensen met een ongezonde levensstijl, zoals hevige stevige drinkers, rokers en eters. Dit is een discussie die al vaker voorbij is gekomen de afgelopen jaren, maar tot dusver nog niet is uitgevoerd.
Een inkomensafhankelijke zorgpremie stuitte enkele jaren geleden al op stevige kritiek en bleek in de praktijk ook moeilijk uitvoerbaar. Met deze maatregel zou het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel nog meer solidair worden, maar uit de eerste berekeningen bleek al dat niet werken hierdoor wel erg werd beloond en dat hoge inkomens duizenden euro’s per jaar kwijt zouden zijn aan premie.
Overigens dragen mensen met een hoger inkomen al meer bij aan de Zorgverzekeringswet (Zvw) door middel van de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zvw, waarmee een deel van de zorg in ons land wordt betaald. Deze bijdrage is terug te vinden op de loonstrook en is een percentage van het inkomen en is begin van dit jaar lichtelijk gedaald. Tevens ontvangen Nederlanders met een laag inkomen ook nog zorgtoeslag die dit jaar maximaal kan oplopen tot 78 euro per maand. Bekijk ook:Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?
Dus in feite is een deel van het zorgverzekeringsstelsel al wel solidair met oog op de inkomensverschillen. Een premieverhoging dan wel korting bij een bepaalde levensstijl (ongezond of juist gezond) is ook moeilijk uitvoerbaar. Want wie gaat dat controleren.
Uit het onderzoek van het CBS kunnen ouderen overigens rekenen op solidariteit: hun zorgpremie mag hetzelfde blijven volgens 57 procent van de ondervraagden en volgens 34 procent zelfs omlaag.