Oppositie geschokt door uitspraken minister-president
04-09-2015 22:56
Premier Rutte staat nog steeds achter zijn standpunt dat jihadgangers beter in Syrië of Irak kunnen sneuvelen, dan terugkeren naar Nederland. Hij zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie in reactie op een vraag van Frits Wester over het overlopen van een Luchtmachtsergeant naar Islamitische Staat. De minister-president openbaarde het standpunt voor het eerst tijdens het RTL-verkiezingsdebat eerder dit jaar.

Rutte zei tijdens het debat dat hij, als VVD-leider en premier, van mening is dat jihadisten beter kunnen sterven, dan terugkomen naar ons land. Ruttes opvatting is niet veranderd sindsdien: ,,Het is niet mijn wens en ook geen beleid van de regering. Maar als mensen zo achterlijk zijn om uit te reizen, om in strijd met alles waar wij in Nederland voor staan daar de verkeerde strijd te gaan steunen, dan ben ik het eens met deze stelling. Dat geldt voor iedereen die daar in die strijd gaat deelnemen.''
Donderdag werd bekend dat een 26-jarige sergeant van de Koninklijke Luchtmacht is overgelopen naar IS. Rutte beaamde vrijdag dat zijn uitspraak ook voor hem geldt. De sergeant hangt, vallend onder militair recht, een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd, aldus de in militaire zaken gespecialiseerde advocaten Michael Ruperti en Sébas Diekstra.
Ophef bij oppositie
Ruttes uitlating heeft bij de oppositie voor ophef gezorgd. Alexander Pechtold wil een Kamerdebat over de uitspraken. ,,Een minister-president moet nooit gemakzuchtig meegaan in de retoriek van de borreltafel, maar altijd vasthouden aan het principe dat in een rechtsstaat leidend is: deserteurs brengen we voor de krijgsraad en straffen we", aldus de ontstemde D66-leider.
Ook GroenLinks, SP en de ChristenUnie zijn geschokt door de uitspraak van Rutte. Emile Roemer noemt de uitspraak zelfs 'een premier onwaardig'. Arie Slob van ChristenUnie veroordeelt Ruttes uitspraak: ,,Dit is een zeer ongepaste reactie voor een minister-president."
Ruttes eigen partij, de VVD, heeft geen problemen met diens uitspraken. In reactie zegt voorzitter Halbe Zijlstra: ,,Dat vonden wij toen en dat vinden wij nog steeds. Ook als het gaat om de uitgereisde sergeant, mocht hij gaan vechten voor IS. Er is geen andere conclusie mogelijk."
ad.nl/ © anp