Overheidsschuld daalt met 2,5 procent

21-10-2015 11:02

De overheidsschuld is in het tweede kwartaal van dit jaar fors gedaald. Dat komt omdat overheden meer van elkaar zijn gaan lenen, en minder op de financiële markten.

Overheidsschuld daalt met 2,5 procentDat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend. De totale overheidsschuld, dat is de schuld van de staat en de decentrale overheden bij elkaar, daalde van 461 miljard euro in maart naar 449,6 miljard eind juni.

Overheden zijn sinds 2013 verplicht tot ‘schatkistbankieren’. Dat betekent dat ze hun overschotten moeten stallen in de schatkist of bij elkaar. Ook moeten ze dan geld bij elkaar lenen in plaats van op de markt. Hierdoor neemt de overheidsschuld af, omdat leningen van overheden aan elkaar niet worden meegerekend bij de totale schuld.

In totaal leenden overheden voor 11,6 miljard euro bij elkaar. Ook onderlinge leningen tussen overheden zijn toegenomen van 2 miljard in 2013 tot bijna 3 miljard in juni van dit jaar.
 
Minder risico maar ook minder inkomsten
 
Of we met zijn allen ook daadwerkelijk voordeliger uit zijn, is maar zeer de vraag. Over het geld dat rijke provincies en gemeenten nu bij de schatkist stallen zouden zij normaal een hogere rente ontvangen op de financiële markten. "Maar die rente weerspiegelt ook een risico dat gelopen wordt, waar in deze situatie geen sprake meer van is", zo legt Floris Jansen van het CBS uit.
 
Door het geld dat decentrale overheden in de schatkist stallen hoeft de staat ook minder geld te lenen op de kapitaalmarkt. Maar het is zeer waarschijnlijk dat de rente-inkomsten op het spaargeld van lagere overheden op de financiële markten hoger waren geweest dan de rente die de staat voor zijn leningen betaalt op de kapitaalmarkt.
 
© RTL Z