'Roken is geen vrije keuze. Je drinkt en spuit toch ook niet op 't werk?'

03-10-2015 10:28

Longarts Pauline Dekker vindt dat roken op het werk verboden moet worden. Haar oproep krijgt bijval van veel niet-rokers. Maar er klinkt ook kritiek: waar bemoeit een longarts zich mee?

'Roken is geen vrije keuze. Je drinkt en spuit toch ook niet op 't werk?'

Je oproep om niet te roken in de baas zijn tijd heeft nogal wat teweeg gebracht. Waarom doe je dit?
"Ik ben niet tegen roken, ik ben tegen al het leed en die ziektes die roken teweegbrengen. Daarom vind ik dat we op het werk niet moeten roken en heb ik deze oproep gedaan. Je spuit en drinkt toch ook niet op het werk?"

Je bent longarts. Moet je je bemoeien met werkgerelateerde zaken?
"Ja. Ik zie als longarts iedere dag alle ellende, veroorzaakt door roken. De helft van de rokers sterft door een ziekte die is ontstaan dankzij het roken. Daar zitten ook veertigers met jonge kinderen tussen. Het is een taak van ons allemaal om rokers van hun verslaving af te brengen. Ook die van werkgevers. Maar het moet wel met compassie."

Hoe behandel je als werkgever een roker met compassie?
"Door bijvoorbeeld een begeleidingstraject te financieren waardoor de werknemer kan stoppen. Of eens te praten over het rookgedrag van de werknemer."

Snap je dat mensen gaan steigeren van jouw oproep? 
"Ja, dat snap ik. Maar toch vind ik dat ik het moet doen. Het is een taak van ons allemaal om mensen van het roken af te krijgen. Roken is geen vrije keuze, het is een verslaving. En je bent niet vrij als je verslaafd bent."

Naast kans op ernstige ziektes, wat is er nog meer slecht aan roken op de werkvloer?
"Roken zorgt ook voor irritaties bij niet-rokende collega's. Rokers werken gemiddeld drie weken per jaar minder. En het stinkt."

Maar het is ook goed om eens achter je bureau vandaan te komen. Rokers hebben meer sociale contacten.
"Werkgevers moeten andere manieren bedenken om hun werknemers achter hun bureau vandaan te krijgen. En sociale contacten kun je ook krijgen op een gezonde manier."

Heeft jouw oproep een kans van slagen?
"Ik denk van wel. Ik weet dat veel organisaties mijn plan steunen. Aantallen kan ik niet noemen, maar heel veel werkgevers willen hun bedrijven rookvrij krijgen en hebben zich aangemeld bij Zorg van de Zaak van ArboNed."

Wordt er over tien jaar bij de meeste bedrijven niet meer gerookt?
"Dat weet ik niet. Misschien wel. Het gaat denk ik net zoals roken in restaurants en in de trein. Dat doen we ook niet meer. Het zal na verloop van tijd steeds normaler worden gevonden om niet meer in de baas zijn tijd te roken."

RTL News / © Reuters