'Scharrelkinderen' op straat: bel de politie!
Silver Spring houdt de adem in. Vandaag zullen tientallen kinderen, van zes, acht of tien jaar, door hun ouders naar een van de parken van die voorstad van Washington worden gebracht en.... alleen gelaten. Na het spelen moeten ze zelfstandig naar huis komen lopen. Soms wel anderhalve kilometer ver. Gaat dat goed?
De kans dat een kind in het welvarende, goed van stoepen en stoplichten voorziene Silver Spring onder een auto komt, is heel klein. De kans dat vreemde mannen hen zullen meelokken is - de statistieken zijn overduidelijk - miniem. Het grootste gevaar is dat de politie ze van de straat plukt.
En daar gaat het vandaag om. Voor de kinderen is het een uitje, voor hun ouders is het steun aan Danielle en Alexander Meitiv, die dit met hun kinderen twee keer beleefden.
Bang
Dvora en Rafi, 6 en 10 jaar, werden in december meegenomen toen ze al bijna thuis waren. De kinderbescherming van het district Montgomery, waar Silver Spring onder valt, schreef de Meitivs later dat ze een geval waren van 'onbevestigde verwaarlozing' en daarom de komende vijf jaar in de gaten worden gehouden. Een generatie geleden zwierven kinderen gewoon over straat. Maar de kinderen van die kinderen mogen dat niet zomaar meer. Amerika is bang geworden, vooral voor pedofiele ontvoerders.
De Meitivs maken deel uit van een beweging tegen dat beschermende 'helikopteren' van ouders. Zij hebben liever 'scharrelkinderen', een term uit de pen van journalist en blogger Lenore Skenazy uit New York. Die wekte in 2008 opschudding toen ze in de New York Sun beschreef hoe ze haar 9-jarige zoon op zijn verzoek achterliet in het warenhuis Bloomingdale's zodat hij op zijn eentje met de metro (en een overstap op de bus) zou moeten thuiskomen.
Proces
Dat gunden de Meitivs hun kinderen ook. Maar op 12 april, tegen etenstijd, pikte de politie hun kinderen weer op. Pas na twee uur wisten de doodongeruste ouders waar ze waren, en pas na vijf uur waren ze terug, hongerig en overstuur.
En dat gebeurde pas toen hun ouders schriftelijk hadden beloofd het zo nooit meer te doen. De Meitivs spanden een proces aan tegen die beperkingen. Sinds woensdag geldt het akkoord niet meer, meldde hun advocaat, maar of hun kinderen vandaag naar het park mogen, was gisteravond nog niet bekend.
De steunactie vandaag zal niet massaal zijn, er zijn nog steeds maar weinig scharrelkinderen. Maar die zijn straks wel de baas, voorspelt een bezoeker van de Facebook-pagina van de Meitlivs: "Als ze groot zijn, maken ze gehakt van de helikopterkinderen, want die kunnen dan niks zonder instructies van mamma."