Sekte River of Glory is geen uitzondering in Nederland

08-08-2015 15:23

Een Nederlandse kleuter werd afgelopen week bevrijd uit een sekte in Patmos. Haar moeder, lid van de religieuze groep 'River of Glory' had de kleuter ontvoerd uit haar pleeggezin. 

De groep is ervan overtuigd dat het einde der tijden nabij is en voert onder meer luidruchtige duiveluitdrijvingen uit in zelfgebouwde kerken. De groep uit Winterswijk is geen uitzondering in Nederland. Onderzoek leert dat er in ons land ruim 100 sektes actief zijn.

Het onderzoek naar het aantal sektes dateert uit 2013, dus echt met zekerheid is het aantal niet te zeggen. Carine Damen, onderzoeksjournalist en de schrijfster van het boek 'Ik was gek van geluk' weet te vertellen dat er ook in 2015 nog een groot aantal sektes actief is in Nederland.

Predikant en HBO-docent Bram Ko, die zichzelf graag 'sektoloog' laat noemen, denkt dat het aantal sektarische groepen de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen, mede vanwege het opkomende individualisme en subjectivisme (wat ik voel is waar).

Vraag en aanbod
Waar vraag is, komt aanbod. Dus mensen zullen wel behoefte hebben aan dergelijke groeperingen. Maar werkt het ook zo? De aantrekkingskracht van een dergelijke groepering ligt volgens Damen in het feit dat mensen op zoek zijn naar geluk. Of ze zoeken dit geluk in een kerk die een sekte blijkt te zijn, of ze komen zelf bij elkaar om bepaalde idealen na te streven. Hierdoor ontstaan zogenaamde new-age groepen, plekken waar mensen trainingen kunnen volgen, kunnen praten over spiritualiteit en samen 'op zoek gaan naar zichzelf'. En dat allemaal tegen betaling.

 

,,Het is niet zo dat mensen zelf beslissen, goh, ik ga ook bij een sekte", vertelt Damen. Het is iets waar je in verstrikt raakt. Personen die verstrikt raken, hebben wel vaak een ietwat naïef karakter en zijn vatbaar voor een geloof, betoogt Damen. 

,,Het is moeilijk om er helemaal niet bij betrokken te raken. Als je al naar yoga gaat en de leraar is heel charismatisch en die geeft ook lezingen, dan denk je: daar ga ik ook eens naar toe. Zo krijgt diegene steeds meer macht, en geef jij de persoon steeds meer aandacht, omdat je naar alle lezingen en trainingen gaat. Er ontstaat een soort van wisselwerking en dan is het opeens niet meer zo onschuldig."

Hoe herken je het?
Iemand die zich heeft aangesloten bij een sekte, kan dit eigenlijk niet geheim houden. ,,Mensen hebben vaak een afwezige blik in hun ogen, ze zijn er niet helemaal bij." Ook sociaal contact wordt heel erg afgehouden. Mensen raken steeds meer verstrikt en zonderen zich helemaal af. Op een gegeven moment verhuizen ze, praten over de verlosser en gaan opeens heel veel geld overmaken. ,,Allemaal aanleidingen om te denken: hier klopt iets niet." 

Seksueel misbruik
Amerikaanse groeperingen waar één man leeft met soms tientallen vrouwen, die één voor één seksuele handelingen moeten verrichten zijn voor velen geen onbekend fenomeen. De aanwezigheid van seksueel misbruik is volgens Damen onlosmakelijk verbonden met sektes, ook in Nederland. Veroordelingen zijn er weinig.

Voormalig verzekeringsagent Sipke Vrieswijk werd wél veroordeeld. Zijn groep, vooral bestaande uit jonge mensen, moest naast elke dag de gevel wassen met zeepsop om zo de occulte invloeden van de buitenwereld buiten te sluiten, ook regelmatig seksuele handelingen verrichten met de leider. In 1999 werd hij veroordeeld. Het betekende meteen het einde van de gemeenschap.

 

ad.nl/  Bonne Kerstens/ © Facebook | Barry Schutte.