Slob hekelt 'omfloerste' informatievoorziening Fyra
08-06-2015 15:30
Dat zei hij maandag tegen de enquêtecommissie Fyra. Slob was jarenlang woordvoerder infrastructuur en was lid van een onderzoekscommissie naar infrastructuurprojecten.
ChristenUnie-leider Arie Slob vindt dat de afgelopen kabinetten in het hele Fyra-proces de Kamer vaak 'omfloerst' en 'via bezweringsformules' heeft geïnformeerd over de voortgang.

Volgens hem was al snel na de aanbestedingsprocedure, begin jaren 2000, duidelijk dat het bod van NS te hoog was geweest.
"Er waren toen al vragen of er niet een te grote molensteen om de nek hing van HSA (NS-dochter, Fyra-uitbater, red.) en over de dreigende rekening voor de Staat", aldus Slob. "De Kamer werd op afstand gehouden via bezweringsformules."
Volgens Slob werd vaak gezegd dat de negatieve signalen slecht verwachtingen en ramingen waren. "De informatievoorziening was vaak zo omfloerst dat de Kamer niet wist of ze harder moesten aanslaan."
Spanning in de raming
Als voorbeeld van de slechte communicatie noemt hij een gereserveerd bedrag van bijna een miljard. Deze was niet in de hoofdtekst opgenomen, maar slechts ergens in de marge van de begroting.
Ook stoorde het hem dat toenmalig minister Tineke Netelenbos dit afdeed als "spanning in de raming".
Hij stelde dat hier als Kamer "lastig doorheen te breken was", omdat belangrijke beslissingen op het hoogste politieke niveau werden genomen.
Volgens de bewindspersonen was de informatie gevoelig en kon daarom niet makkelijk worden gedeeld, stelde Slob.
"Het is kwetsbaar, er wordt onderhandeld met marktpartijen. Het is vrij explosief kun je wel zeggen", was volgens hem de argumentatie. "Of het moest vertrouwelijk zodat je daar in de openbaarheid niks mee kon".
Zand in de ogen
Slob deelde de stelling van de commissie dat de Kamer op een zeker moment "zand in de ogen" is gestrooid toen uit interne documenten bleek dat de vertraging volledig op de ontwikkeling van beveiligingssysteem ERTMS werd gegooid.
Volgens de ChristenUnie-leider is het voor de Kamer bij dossiers als de hogesnelheidslijn moeilijker om de controlerende taak uit te voeren, gezien de grote belangen en de bijbehorende hoge bedragen en juridische gevolgen.
Nu