Vluchtelingencrisis: Wat kan je doen om te helpen?
De vele heftige berichten over de vluchtelingencrisis in Europa hebben flink wat los gemaakt in Nederland. We willen massaal de handen uit de mouwen steken om vluchtelingen te helpen. Maar wat kun je nu het beste doen om écht te helpen?
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kan de drukte nauwelijks aan. Iedereen wil een steentje bijdragen. Veel mensen zamelen spullen in, melden zich aan als vrijwilliger of willen zelfs voor gastgezin spelen. Maar niet iedereen heeft een kamertje over. De crisis wordt steeds groter en de media-aandacht groeit, maar velen blijven zitten met de vraag; wat kan ik doen? We hebben drie concrete manieren voor je op een rij gezet.
1 Verdiep je in de situatie
Het is ontzettend moeilijk om deze ingewikkelde situatie te begrijpen. Volgens een rapport van de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) waren er aan het eind van 2014 zo'n 19,5 miljoen mensen op de vlucht, waarvan de helft kinderen. Dit aantal is de afgelopen maanden alleen maar gestegen. Zeker 86 procent van alle vluchtelingen wordt opgevangen in ontwikkelingslanden, een klein deel daarvan probeert Europa te bereiken. Zeker 300.000 vluchtelingen hebben de levensgevaarlijke oversteek gemaakt naar Europa waarvan de meesten in Italië en Griekenland terecht kwamen. Ongeveer 2.500 mensen hebben de overkant niet gehaald.
2 Doneer geld aan hulporganisaties
Mogelijk komt er een landelijke televisieactie om de vluchtelingen te helpen. Maar je kunt nu al geld doneren aan goede doelen en hulporganisaties.
Een aantal mogelijkheden:
The United Nations High Commissioner on Refugees
De UNHCR is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties en één van de grootste spelers op het gebied van humanitaire hulp. Hun doel is het beschermen en ondersteunen van vluchtelingen met opvang, terugkeer of vestiging in een ander land.
Artsen zonder Grenzen
Artsen zonder Grenzen (AzG) biedt hulp op zee in Griekenland, Italië en Servië. Ze varen al sinds mei met reddingsschepen op de Middellandse zee en bieden medische noodhulp in Italië en Griekenland.
International Organization for Migration (IOM)
De intergouvernementele organisatie werd opgericht in 1951 en is inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste internationale onafhankelijke organisatie ter wereld op het gebied van migratie. Je kunt hier doneren.
Save the Children
Deze organisatie richt zich specifiek op kinderen en heeft inmiddels al 250.000 Syrische kinderen kunnen helpen. Zo zorgen ze voor kindvriendelijke ruimtes, onderwijs, gezondheidszorg en voedsel de jonge vluchtelingen. Het is mogelijk om hier te doneren.
Er zijn nog veel meer organisaties die hulpen bieden aan vluchtelingen.
3 Word vrijwilliger of start een actie
Donaties zijn natuurlijk meer dan welkom maar veel hulporganisaties missen ook mankracht. Via het Rode Kruis kun je je aanmelden als vrijwilliger. Maar je kunt ook bijvoorbeeld geld inzamelen met een ludieke actie of kleding en spullen doneren. Via Facebook ontstond ook een netwerk van inzamelpunten, onder meer in Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Arnhem. De spullen die daar gebracht worden, gaan naar de Americahal in Apeldoorn waar vluchtelingen worden opgevangen.
Lees hier meer over de verschillende acties van het Rode Kruis.
©metronieuws