‘Alles op alles om laatste resten MH17 te vinden’

15-04-2015 15:03

De Nederlandse repatriëringsmissie zet ‘alles op alles’ om de laatste menselijke resten van slachtoffers van de vliegramp met de MH17 te vinden in het oosten van Oekraïne. Dat beloofde politiechef Pieter-Jan Aalsberg als hoofd van de bergingsmissie woensdag.

Aalsberg verwacht op de plek waar het toestel in juli vorig jaar neerstortte nog zeker delen van slachtoffers te vinden. „Als die er nog zijn, dan zullen we ze vinden,” De vermoedelijk laatste bergingsmissie neemt enkele weken in beslag, verwacht Aalsberg.

(On)veilig

Ondanks de gesloten wapenstilstand, is het crashgebied nog altijd niet veilig. Militair adviseur commodore Theo ten Haaf liet woensdag op het ministerie van Justitie in Den Haag foto’s zien van niet-geëxplodeerde raketten en mijnen ten noordwesten van de plaats Petropavlivka.

„Dit is geen gebied om vrij rond te lopen”, vatte hij samen. „Diverse wrakstukken kunnen we zien, maar zijn door de aanwezigheid van mijnen niet bereikbaar.” Ten Haaf verwacht echter niet dat in dit gebied ook menselijke resten liggen. Deze moeten vooral in het zwaarste crashgebied bij het dorpje Hrabove liggen. „We verwachten hier geen lichaamsdelen te vinden, maar we willen wel zo veel mogelijk gezocht hebben.”