’Amsterdam moet anti-moslim-geweld registreren’

18-04-2015 17:57

metronieuws.nl/amsterdam/ Amsterdam moet geloofsgerelateerd geweld in Amsterdam tegen Islamitische Amsterdammers en instellingen gaan registreren. 

c2b4groningen_-_icg_nieuw-1.pngVVD en D66 maken zich zorgen om het toenemende geweld en pleiten in het donderdag ingediende initiatiefvoorstel Zicht op moslimdiscriminatie voor betere registratie.

GEWELDSINCIDENTEN

Twee op de vijf moskeeën in Nederland hebben in de afgelopen tien jaar te maken gehad met geweldsincidenten. Variërend van een varkenskop voor de deur tot dreigmails en bekladding, weet VVD-raadslid Rik Torn. „Om korte metten te kunnen maken met de discriminatie van moslims, moet de aard en de omvang van het probleem inzichtelijk zijn”, zegt Torn. „Dit inzicht ontbreekt nu en daarom moet moslimdiscriminatie net als antisemitisme en discriminatie van seksuele gerichtheid apart worden geregistreerd.” 

Wanneer er een raam wordt ingegooid bij een moskee registreert de politie dit als bijvoorbeeld vernieling, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Uit antwoorden van burgemeester Eberhard van der Laan op schriftelijke vragen van beide coalitiepartijen, blijkt dat er nu geen aparte registratie plaatsvindt, omdat dit te veel tijd kost. „Juist in deze tijd is het belangrijk dat er zicht op is”, zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. „Voor de handhaving, maar ook voor het vertrouwen van de moslimgemeenschap in het recht op vrijheid van godsdienst en schending van het antidiscriminatie beginsel”.

SUBCATEGORIE

De partijen willen dat moslimdiscriminatie ook als aparte subcategorie kan worden geregistreerd, zowel door de politie als bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.