AZ wint in spectaculair duel van Zenit en overwintert in Europa

09-12-2016 15:56

AZ Alkmaar heeft in de thuiswedstrijd tegen Zenit St. Petersburg een plek in de volgende ronde van de Europa League veilig weten te stellen.

AZ stond na vijf wedstrijden op de tweede plaats en wist van het al geplaatste Zenit te winnen met 3-2. Na een sterke eerste helft leidde de ploeg met 2-0, en in de tweede helft wist de ploeg uit Alkmaar de overwinning veilig te stellen. AZ won dus van de Russische ploeg en bekert door in Europa.

Voorafgaand aan de wedstrijd waren er drie scenario's waarmee AZ nog kon overwinteren. Bij een overwinning op Zenit was het hoe dan ook geplaatst voor de volgende ronde. Bij een gelijkspel moest de andere wedstrijd van poule D, Maccabi Tel Aviv tegen Dundalk, ook in een gelijkspel eindigen. Zelfs als AZ zou verliezen had het nog door kunnen gaan, maar alleen als Maccabi Tel Aviv tegen Dundalk in een 0-0 zou eindigen. AZ wist dus dat het moest winnen om alles in eigen hand te houden.

AZ begon dus ook furieus aan de wedstrijd, en na een minuut had Robert Mühren al een voorzet van Ridgeciano Haps kunnen binnenwerken, maar zijn volley ging over. Na 7 minuten was het alsnog raak: Ben Rienstra veroverde de bal en dribbelde richting de goal, en toen vervolgens niemand hem aanviel besloot hij eens uit te halen en vloog de bal heerlijk binnen. Na de 1-0 bleef AZ goed voetballen, maar pogingen van Mühren en Muamer Tankovic troffen geen doel.

Zenit, dat thuis nog met 5-0 van AZ won, speelde niet in haar sterkste opstelling en zal zich na die openingsfase eens goed achter de oren gekrabd hebben. Na een kwartier begon de Russische club ook wat meer aan te dringen en kreeg het plots twee grote kansen. Tot twee keer toe kwam een lage voorzet gevaarlijk aan, maar verdediger Derrick Luckassen en doelman Sergio Rochet konden redding brengen.

Na die korte opleving zakte Zenit weer weg, en werden er voor een lange tijd door beide ploegen alleen nog maar speldenprikjes uitgedeeld. Plots was daar vlak voor rust de opgestoomde Haps, die de bal van Tankovic kreeg en het leer vervolgens keihard binnenschoot via de binnenkant van de paal. Enkele seconden na de 2-0 maakte AZ bijna nog de 3-0, maar een schot van Mühren spatte op de verkeerde kant van de paal. AZ ging zodoende met een verdiende 2-0 voorsprong de rust in, en wist dat het in de tweede helft de overwinning over de streep moest trekken om Europese overwintering te bewerkstelligen.

In de rust koos Zenit-coach Mircea Lucescu ervoor om topscorer Aleksandr Kokorin in te brengen, een duidelijk signaal dat Zenit nog wat van de wedstrijd wilde maken. Nadat Mühren en Tankovic pech hadden met goede schoten, had Zenit-aanvaller Giuliano dat niet. In de 58e minuut schoot de Braziliaan heerlijk raak en was opeens de spanning helemaal terug in de wedstrijd.

Een minuut na de aansluitingstreffer van Zenit had Mühren het verschil gelijk weer op twee kunnen zetten, maar keeper Yuri Lodygin kon redding brengen. Hierna pakte Zenit het initiatief en creëerde het goede kansen, maar het kwam niet tot scoren. Vervolgens stond Tankovic op, de Zweedse aanvaller kapte naar binnen en schoot de bal via de onderkant van de lat weergaloos binnen. Na de 3-1 leek Zenit het wel te geloven, maar kwam het via een eigen goal van Stijn Wuytens plots terug in de wedstrijd.

Andermaal was de spanning dus terug, en er volgde een helse slotfase. Zenit drong aan en AZ verdedigde met alles wat het had. Dit bleek genoeg, want de Russische ploeg wist niet de gelijkmaker af te dwingen. Zodoende plaatst AZ zich voor de volgende ronde van de Europa League, en mogen de Alkmaarse supporters zich opmaken voor minstens twee Europese wedstrijden in 2017.

Door de Redactie FC UpDate Foto: FC UpDate