’BS’er begon op 7 mei 1945 met schieten op de Dam’

28-04-2015 14:20

AMSTERDAM - Een lid van de Binnenlandse Strijdkrachten is vermoedelijk begonnen met schieten op de Dam op 7 mei 1945. Daarna ontstond een bloedbad omdat Duitsers vanaf het balkon van hotel De Groote Club (nu de Rabobank) met mitrailleurs het vuur openden op de mensen die de bevrijding vierden.

BSerbegonop7mei1945metschietenopdeDam2-1.jpgBij de schietpartij kwamen minstens 31 mensen om, blijkt nu uit onderzoek van de Stichting Memorial 2015 die de schietpartij al lange tijd minutieus onderzoekt. Dat is meer dan de 22 doden die tot nu toe werden genoteerd.

Helderheid

Wie de schietpartij begon, was nog steeds onbekend, maar voorzitter Johan Wieland (uit Alkmaar) verwacht dat daar nu helderheid in komt. ,,Vorige week kreeg ik bericht van Johan Kars uit Australië die als jochie bij de schietpartij aanwezig was. Die vertelt dat hij in 1971 heeft gelogeerd in een tuinhuis aan de Churchilllaan.

Hij was al geëmigreerd naar Australië maar kwam terug om voor het diamantbedrijf van de familie te werken.’’

Kars trok tijdelijk in een tuinhuisje van Boes Meihardt waar bij de verbouwing een stengun werd gevonden in de gangkast. Dat werd gemeld bij de politie die naar het tuinhuisje kwam en Meihardt vroegen hoe hij aan het wapen kwam. Kars in zijn bericht: ,,Boes kwam erbij. Na lang aarzelen kwam het verhaal er uit. Boes was degene die de eerste schoten loste op de Dam. Hij zat er zwaar mee, emotioneel en spijt, daarom had hij de stengun na de oorlog niet ingeleverd.’’ Wieland en zijn onderzoekers duiken binnenkort in de politiedossiers om uit te zoeken hoe het met de stengun uit de jaren zeventig is gegaan.