Coffeeshop mag op Hoorn 80

16-04-2015 11:40

HOORN - Coffeeshop Blue Tomato kan open blijven op bedrijventerrein Hoorn 80. Blue Tomato en de burgemeester wonnen woensdag hun hoger beroepszaak bij de Raad van State tegen een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland. Die had op aandringen van bedrijven op Hoorn 80 de exploitatievergunning vernietigd.

De Raad van State vindt het gebruik van het pand aan de Neutronweg in overeenstemming met de bestemming 'daghoreca' omdat er eten en drinken te koop zijn voor werknemers van de bedrijven. Over de verkoop van soft drugs zegt de hoogste bestuursrechtbank niets omdat een coffeeshop planologisch niet te regelen valt.

Dat is een gevolg van het gedoogbeleid, zegt ook de gemeente Hoorn. B en W drongen vorig jaar december in Den Haag aan op het overeind houden van de exploitatievergunning omdat een tweede coffeeshoplocatie in Hoorn haast niet te vinden is.

Hoorn heeft bewust gekozen voor een locatie buiten het centrum om bezoekers weg te trekken uit de Dubbele Buurt en omgeving. Hoorn wil maximaal twee coffeeshops binnen de gemeente. De andere coffeeshop is gevestigd aan de Dubbele Buurt.

Het college van b en w moet van de Raad van State de vergunning wel op naam zetten van de exploitant John Elbers in plaats van Blue Tomato B.V. Alleen een natuurlijke persoon kan de vergunning hebben.

Directeur Jan Vreeken van natuursteenhandel Jan Reek Graniet, een van de tegenstanders, verzette zich vorig jaar bij de rechtbank Noord-Holland. Hij wil geen coffeeshop tegenover zijn bedrijf.