Consumenten belazerd met zogenaamd lamsvlees

16-04-2015 18:13

Consumenten worden in groten getale belazerd als ze lamsvlees kopen. In veel gevallen is er helemaal geen sprake van lam. Met een beetje geluk is het een jong schaap, maar nog vaker is het gewoon kalkoenvlees.

Vooral als het vlees in blokjes wordt verkocht, gaat het geregeld mis. Aan het vlees is dan moeilijk te zien of het het veel goedkopere kalkoenvlees is, of daadwerkelijk dat van een lammetje.

De makers van het programma Keuringsdienst van Waarde, dat donderdagavond wordt uitgezonden, stuitten op de grootscheepse fraude met lamsvlees.

NORME PRIJSVERSCHILLEN

Op zich zou er bij de consumenten wel al een belletje gerinkeld moeten hebben. De prijsverschillen voor lamsvlees verschillen enorm. ”Bij slagers en supermarkten lopen de prijzen uiteen van 5 euro tot 40 euro per kilo. Een slager uit Den Haag lichtte ons vervolgens in over de fraude met kalkoen, die volgens hem al enkele jaren speelt”, aldus een woordvoerster van het programma.

Supermarkten en groothandelaren wringen zich in allerlei bochten om de enorme prijsverschillen te verklaren: ”Het hangt af van de doorvoer en hoeveel partijen er aan moeten verdienen” en ”het verpakken en houdbaar maken is duur en daardoor is het in een supermarkt duurder dan bij een slager”.

Maar waarschijnlijker is dat het verschil in kwaliteit, en soms gewoon pure fraude, het ene stukje vlees goedkoper maakt dan het andere.

SCHAAPACHTIGE SMAAK

Het testpanel stuitte in supermarkten vooral op stukken ’lamsvlees’ waarvan vrijwel zeker vaststaat dat het afkomstig was van een dier dat te oud was om een lam genoemd te worden. Na het eerste levensjaar moet het predicaat ’lam’ er vanaf en dat is ook aan de smaak van het vlees duidelijk te merken. De scherpe schaapachtige smaak van een ouder dier, lijkt eigenlijk niet eens meer op dat van een lammetje. Daarbij is de structuur anders.

Toch trappen klanten massaal in de wisseltruc en worden ze bedonderd met goedkoper vlees. De Keuringsdienst deed een test met ’lamsvlees’ van 10 slagers. Daaruit bleek dat 40 procent geen zuivere koffie was. In 3 gevallen was het puur kalkoenvlees en 1 slager had kalkoen gemengd met lam.