Consumentenbond blij met verhoogde boete voedselschandaal

22-04-2015 08:57

nu.nl/politiek/ De Consumentenbond reageert verheugd op het verhogen van de boetes voor overtredingen van de Warenwet. Die gaan fors omhoog naar maximaal 810.000 euro bij ernstige voedselschandalen.

Consumentenbond-1.jpgVoorheen bedroegen de boetes hooguit 4500 euro en kwamen bedrijven volgens de bond makkelijk weg met forse overtredingen.

De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een wijzigingsvoorstel voor de Warenwet, ingediend door het Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA). Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) had in haar oorspronkelijke voorstel een verhoging naar een maximale boete van 81.000 euro staan. Dat bedrag is op verzoek van de Kamer nog eens vertienvoudigd.

Daardoor komt volgens haar de voedselveiligheid in gevaar en weten mensen niet meer wat ze eten. ''Die bedrijven kun je alleen afschrikken met een boete die ook echt pijn doet”, aldus Dikkers.

Aanleiding

Een affaire met door salmonella besmette zalm van het bedrijf Foppen was volgens de Consumentenbond mede aanleiding voor de aanscherping van de boetes. Elf bedrijven weigerden om mogelijk besmette zalm uit de schappen te halen. Deze bedrijven kregen boetes van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van slechts circa 1050 euro.