'De PVV moet eerst maar eens een ledenpartij worden'

07-12-2016 14:49

 Na tien jaar PVV is het tijd om in de 'haarvaten' van de Nederlandse samenleving te gaan zitten, vindt Geert Wilders. Hij hoopt bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 veel kiezers van lokale partijen weg te kapen. Wat vinden lokale partijen van zijn ideeën?

Veel lokale partijen delen PVV-standpunten, zei Wilders dit weekend in een interview met het Algemeen Dagblad. "We horen al van mensen die willen overstappen." Tot dusver was de partij voorzichtig en deed alleen in Den Haag en Almere mee. "Maar de mensen willen meer. Ik merk dat er behoefte aan is."

Dat Wilders zijn pijlen op de 'lokale kiezer' richt, is niet verwonderlijk: zijn aanhang is vaak op de eigen gemeenschap gericht. In aantal is deze kiezer bovendien rijk vertegenwoordigd, bleek in 2014 bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Toen deden 18 procent meer lokale lijsten mee dan vier jaar eerder, en samen wisten ze een derde van de landelijke zetelstand te veroveren.

Moeten zittende lokale partijen de plannen van de PVV met angst en beven tegemoet zien? Dat valt mee, denkt Ronald Buijt, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. In zijn stad is de PVV-kiezer sterk vertegenwoordigd. "Sommige kiezers zullen inderdaad een overstap overwegen", erkent hij. "Maar we zien de eventuele komst van de PVV met vertrouwen tegemoet. We adresseren veel van dezelfde problemen: de multiculturele samenleving, de zorg. Het is goed als er meer partijen kritisch naar zaken als illegaliteit en asielzoekers kijken. Nu zijn wij de enige."

Mocht de PVV in Rotterdam veel stemmen krijgen, dan sluit hij een eventuele samenwerking dan ook niet uit. "Maar laten we eerst eens kijken of er daadwerkelijk een lijst met een echt Rotterdams verkiezingsprogramma komt."

Venlo

In Venlo, de geboorteplaats van Wilders, vraagt VenLokaal zich af of de PVV wel weet hoe ze gemeentepolitiek moet bedrijven. Hoewel 20,5 procent van de inwoners bij de landelijke verkiezingen op de PVV stemde, ziet fractievoorzitter Luud Pieko weinig gevaar voor zijn eigen partij. "Ze zullen eerder stemmen weghalen bij landelijke partijen als de VVD. De lokale partijstemmer is ervan overtuigd dat gemeentepolitiek zich op lokaal niveau moet afspelen. De PVV heeft een heel andere insteek, gericht op landelijk en Europees beleid."

Het gedachtengoed van Wilders ondersteunt hij 'absoluut niet', zegt Pieko. "De wijze waarop de PVV haar argumentatie naar buiten brengt, is niet geschoeid op kennis of feitelijkheden maar op onderbuikgevoelens. Vanuit mijn fractie is er absoluut geen bereidheid tot samenwerking. Mocht die er wel blijken te zijn, dan zeg ik mijn lidmaatschap op."

Volendam

Ook in Volendam - waar de PVV op veel steun kan rekenen - ziet Loek Kras zich niet snel van het pluche verstoten. "Een flink deel van Volendam is liberaal, maar toch bereiken wij de mensen beter", zegt de fractievoorzitter van de lokale Lijst Kras. "De PVV moet eerst maar eens een ledenpartij worden. Als mensen geen lid kunnen worden, voelen ze zich buitengesloten. De PVV is eigenlijk een eenmanspartij. Ze zit niet verweven in de periferie van de maatschappij. Ik kén al mijn kiezers. Dat vinden mensen belangrijk."

Maar Wilders mag dan zijn vleugels uitslaan naar de gemeentepolitiek, een PVV-lidmaatschap is voor hem een brug te ver, bleek uit het interview met AD. De suggestie dat zijn partij zich open zou kunnen stellen voor leden wees hij resoluut van de hand. "Dat wil ik absoluut niet en dat interesseert de mensen ook helemaal niets. Dat is zo'n Haagse discussie."
 
Door de Redactie  Volkskrant/ Tekening Tom Janssen