Denk zegt vertrouwen in Asscher op

08-12-2016 13:51

Denk heeft vanavond het vertrouwen in minister Lodewijk Asscher opgezegd. De motie van wantrouwen is kansloos, maar kwam de ex-PvdA'ers op felle kritiek te staan. 

Denk-Kamerlid Selcuk Öztürk had gisteren al gedreigd dat hij naar het zwaarste middel in de Tweede Kamer zou grijpen, als Asscher (Integratie) niet zijn excuses zou aanbieden. Die waren in de ogen van het ex-PvdA-Kamerlid nodig vanwege een onderzoeksrapport dat twee jaar geleden uitkwam. Daarin stond dat Turks-Nederlandse jongeren islamitisch geweld goedkeurden, wat Asscher fel afkeurde. Later bleek het onderzoek niet te kloppen, maar volgens Öztürk heeft de minister jongeren met een Turkse achtergrond willens en wetens zwart gemaakt.

Het onderwerp is al uitgebreid besproken in de Tweede Kamer, maar Öztürk is er nog niet klaar mee. Toen Asscher vandaag geen excuses maakte, wist het afgesplitste Kamerlid genoeg: het vertrouwen in zijn oud-partijgenoot is weg.

Kritiek
Andere partijen, ook van de oppositie, maken gehakt van die opstelling. ,,Het is gek dat u zo'n zwaar middel inzet, terwijl u het grootste deel van het debat niet heeft bijgewoond'', schampert CDA' er Pieter Heerma. De zetel van Öztürk is inderdaad een groot deel van de dag onbezet gebleven.

,,Dit rapport is zo lang geleden uitgekomen. Waarom nu pas met een motie van wantrouwen komen? Ik denk dat de heer Öztürk de verkiezingen aan ziet komen. U valt door de mand'', zegt Carola Schouten van de ChristenUnie.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg: ,,Ik stel voor dat u nog eens terugkijkt wat u hier heeft gezegd en dat u zich diep gaat schamen.''   

Asscher moet nog op de motie reageren. Eerder op de dag sprak de minister van 'leugenachtige en lasterlijke beweringen' van Öztürk.

Door de Redactie AD: Foto: ANP