ECB verlaagt maandbedrag opkoopprogramma

08-12-2016 14:59
De Europese Centrale Bank (ECB) verlengt het programma om tientallen miljarden te steken in de financiële markten, maar verlaagt het maandelijkse bedrag wel van 80 miljard euro naar 60 miljard euro.   

De verlaging wordt doorgevoerd vanaf april volgend jaar, meldt de ECB donderdag. De centrale bank zegt tot december 2017 door te gaan met het opkopen van onder andere leningen in financiële markten. 

Een jaar geleden werden de maatregelen al verlengd tot maart 2017. Vanaf maart 2015 stak de ECB al maandelijks 60 miljard euro in de financiële markten. Later werd dat verhoogd tot 80 miljard euro. 

De centrale bank schrijft wel dat het programma uitgebreid en verlengd kan worden als blijkt dat de verwachtingen verslechteren. 

Inflatie 

Door het zorgen voor meer geld in financiële markten hoopt de ECB dat banken meer geld uitlenen. Zo moet de economie worden aangejaagd en de inflatie worden aangewakkerd. De ECB heeft een inflatie van 2 procent op de middellange termijn als doelstelling. In november steeg de inflatie naar 0,6 procent, te laag voor de ECB, maar wel één van de hoogste niveaus van de laatste jaren. 

ECB houdt verder de renteniveaus onveranderd. Het belangrijkste rentetarief blijft op 0 procent staan. Banken betalen zo geen rente op het lenen van geld bij de centrale bank.

ING-econoom Carsten Brzeski noemde de aanstaande inperking van de aankopen een verrassing. Volgens hem is sprake van een compromis, waarbij de hardliners die aandrongen op het einde van het programma tevreden moesten worden gesteld. Of het een wijs besluit is, moet volgens Brzeski nog blijken.

Door de Redactie  NU/ANP: Foto: AFP