Halve Maen op weg naar Hoorn

16-04-2015 11:50

HOORN - Nog een kleine maand en dan wordt de replica van VOC-schip de Halve Maen feestelijk onthaald in Hoorn. Op het moment wordt het schip vervoerd door vrachtschip de Traveller. Benieuwd waar het schip zich bevindt? Dat kun je live volgen.

Via Sailwx.info wordt bijgehouden waar schepen zich bevinden.  Aan de hand van de registratiecode van de Traveller, PHAM, kun je zien waar de Halve Maen zich bevindt. Donderdagochtend bevond het schip zich net iets over de helft van de oceaan tussen Canada en Ierland.
 

Als alles goed verloopt, komt het schip aanstaande dinsdag aan in de haven van IJmuiden. Op zaterdag 23 mei wordt het schip welkom geheten in Hoorn. Vanaf 30 mei is het schip dagelijks te bezoeken. Meer info vind je hier.


Achtergrond 
De Halve Maen is wereldwijd bekend geworden als het schip waarmee Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC op zoek ging naar een nieuwe route naar de Oost. Zijn reis was het begin van de kolonie Nieuw-Nederland en het latere New York. Het schip is daarmee symbool geworden voor de Nederlandse bijdrage aan de Amerikaanse geschiedenis. 

Het huidige museumschip De Halve Maen is een zorgvuldig nagebouwde replica van het oorspronkelijke 17e eeuwse jacht. Het is in 1989 gebouwd op initiatief van dr. Andrew Hendricks, een Amerikaan met Nederlandse roots, die hiermee de herinnering aan de bijdrage van de Nederlandse kolonisten aan de Amerikaanse geschiedenis levend wil houden.