Hospice Utrecht wint WijMakenUtrecht-trofee

08-12-2016 15:08

Hospice Utrecht heeft dit jaar de 'WijMakenUtrecht-trofee' gewonnen. Dit is een prijs waarmee de gemeente waardering uit voor vrijwilligersorganisaties.  

Wethouder Kees van Diepeveen maakte de winnaars gisteren bekend, tijdens de Nationale Dag van de Vrijwilliger. Hospice Utrecht won de eerste prijs in de categorie 'organisaties en initiatieven'. Het geldbedrag van 2500 euro dat hiermee is verkregen, komt ten goede aan de stichting.

Niet iedereen die terminaal ziek is kan of wil thuis de laatste levensperiode doorbrengen. In de hospice is er plek voor deze mensen, die vaak een levensverwachting hebben van niet meer dan drie maanden. In een huiselijke sfeer krijgen deze mensen medische zorg en staan ze dagelijks in contact met lotgenoten.

"Zo’n hoge kwaliteit van leven, zorg en aandacht, dat wil je eigenlijk je hele leven en niet alleen aan het eind, was onze les bij het hospice", aldus de jury. De bedoeling is dat de gasten in het verblijf zich vertrouwd en veilig voelen, zodat ze zich ‘op hun eigen wijze kunnen voorbereiden op de naderende dood’.

De tweede prijs is gewonnen door Vrienden van het Maximapark, waarvan de vrijwilligers fungeren als 'hoeder' van het park. Villa Vrede, een plek waar ongedocumenteerde mensen terecht kunnen, heeft de derde prijs gewonnen.