Jongen (15) verdacht van misbruik scholiere Westmaas

05-03-2016 09:03

De geruchtmakende verkrachting van een 18-jarige scholiere uit Westmaas heeft een bizarre wending gekregen. Een 15-jarige jongen blijkt namelijk de hoofdverdachte. De politie heeft de tiener aangehouden, maar die is op last van de rechter-commissaris weer op vrije voeten gesteld.

Het betekent niet dat er onvoldoende bewijzen zijn tegen de jongen die in de Hoeksche Waard woont. Volgens een woordvoerster van het openbaar ministerie (OM) heeft de rechter-commissaris besloten tot vrijlating vanwege 'persoonlijke omstandigheden' van de verdachte. Welke die zijn, wil een woordvoerster van het OM niet zeggen.

Wel laat zij weten dat justitie het er niet mee eens is en tegen die beslissing in beroep is gegaan. ,,Wij vinden de verdenking dusdanig ernstig dat we de jongen in voorlopige hechtenis willen hebben'', aldus de woordvoerster. ,,Het besluit daarover valt op zijn vroegst komende woensdag.''

Schok
De verkrachting van de scholiere op woensdagochtend 27 januari zorgde voor een schok op het eiland, waar dergelijke incidenten zelden of nooit voorkomen. Bovendien gebeurde het op een drukke fietsroute naar school.

Het slachtoffer was 's ochtends op haar fiets onderweg naar scholengemeenschap Willem van Oranje in Oud-Beijerland, toen ze op de Blauwe Steenweg werd gegrepen. De dader ging er na de verkrachting op een fiets vandoor richting Westmaas.

De politie begon daarna meteen een groot sporenonderzoek en vroeg burgers om tips. Dat leidde in de richting van de verdachte. Dinsdag liet de politie in deze krant al weten een verdachte op het oog te hebben. Die kreeg nog de kans zichzelf te melden, maar uiteindelijk hield de politie hem aan. Daarbij ging het dus om de 15-jarige verdachte, die thuis woont. Volgens bronnen is de jongen geen scholier van de Willem van Oranje.

Triest
,,Je hoort heel veel mensen over deze zaak praten. Het heeft heel veel beroering teweeggebracht. Veel mensen zijn ontzettend geschrokken'', zegt burgemeester André Borgdorff van Binnenmaas. ,,Als blijkt dat een 15-jarige jongen dit heeft gedaan, is dat ook maatschappelijk gezien heel triest.''

Harry Verschoor, rector van de Willem van Oranje, wil nog niet reageren op de berichten, omdat de school zelf nog niet op de hoogte is gesteld.

Lees dit weekend in AD Rotterdams Dagblad, editie Hoeksche Waard een reconstructie van de geruchtmakende verkrachtingszaak in Westmaas.

Bron: https://www.ad.nl/ door Folkert Van Der Krol Foto: Politie HW