Joop Braakhekke (75) overlijdt na ziekbed

08-12-2016 13:58

Voormalig tv-kok Joop Braakhekke is vanochtend om 10.45 uur op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker, zo maakte zijn familie bekend. Braakhekke stierf thuis in Amsterdam een natuurlijke dood, in het bijzijn van zijn vriend Wim Nijkamp. Dat bevestigt zijn manager Maurice Kroon aan het AD.

Het ging al enige tijd niet goed met Braakhekke, die zowel in Nederland als Duitsland verschillende behandelingen onderging in de hoop de kanker te overwinnen. Begin september werd bekend dat de zeventiger kampte met uitzaaiingen in zijn lever en longen.

Braakhekke was meer dan 45 jaar samen met Nijkamp. In oktober koos het stel voor geregistreerd partnerschap. Het werd een zakelijke ceremonie. ,,Geen toestanden, want dit doen we puur om het zakelijk goed te regelen voor Wim'', verklaarde de kookgek.

Braakhekke hield de slopende ziekte weg van zijn moeder Louise (106). Volgens hem voelde ze wel aan dat er iets was, maar moeder en zoon spraken er niet over. ,,Het gaat gelukkig goed met mijn moeder. Prima zelfs. Ze is er beter aan toe dan ik'', zei hij in oktober tegen het AD.

In 2014 onderging hij al een openhartoperatie en vijf bypasses.

Braakhekke groeide op in Apeldoorn en wilde eigenlijk acteur worden, maar ging later aan de slag gegaan als restaurateur. Sinds 1993 presenteerde hij vijf jaar lang het populaire televisie-kookprogramma Kookgek en schreef de kookboekenreeks met de naam Kookschrift van een Kookgek. In 2014 was hij 25 jaar eigenaar van zijn restaurant Le Garage en zat hij 50 jaar in het vak.

Door de Redactie AD: Foto  Pim Ras