Kabinet: snel en betrouwbaar internet is basisbehoefte

07-12-2016 13:46

Het is de afgelopen jaren een onmisbare basisbehoefte geworden: draadloos internet. Daarom moet dat voor iedereen in Nederland toegankelijk zijn en van de hoogst mogelijke kwaliteit en daar gaat het kabinet zich sterk voor maken. Dat heeft minster Henk Kamp (Economische Zaken) vandaag laten weten aan de Tweede Kamer.

,,Zonder deze technologie stagneert onze economie'', aldus Kamp. ,,De behoefte van consumenten en bedrijven aan diensten via draadloze communicatie, neemt de komende jaren alleen maar toe. Daarom gaat het kabinet zorgen voor een efficiënter gebruik van de beschikbare frequenties.''

Dat snel en betrouwbaar internet wordt gezien als basisbehoefte, net als bijvoorbeeld water en elektriciteit, heeft ook gevolgen voor telecombedrijven. Komend voorjaar horen zij wanneer zij kunnen intekenen op nieuwe vergunningen en tegen welke voorwaarden.

Het is de bedoeling dat aanbieders daardoor tijdig weten welke investeringen zij moeten doen in bijvoorbeeld de volgende generatie snel mobiel internet (5G) om voor een licentie in aanmerking te komen. In Groningen wordt al samen met de sector geëxperimenteerd met de mogelijkheden van 5G-technologie.

Koppositie
Wat de huidige generatie mobiel internet (4G) betreft, behoort Nederland volgens onderzoek van de Europese Commissie tot de wereldwijde koplopers, zowel in snelheid als in landelijke dekking. Die positie wil het kabinet graag behouden. Ook zijn in verschillende Nederlandse binnensteden, zoals die in Vlaardingen en Amsterdam, plannen voor experimenten met gratis draadloze internetverbindingen.

Door de Redactie AD: Foto: ANP