Kamer schaart zich unaniem achter zorg-manifest Hugo Borst

08-12-2016 13:33

De Tweede Kamer wil dat de regering het spraakmakende manifest voor betere ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers omarmt. Alle partijen in de Kamer schaarden zich achter een voorstel van de PVV, die wil dat staatssecretaris Martin van Rijn alle punten in het manifest volgt.

Borst en Gaemers roepen in hun plan Scherp op Ouderenzorg op tot de ,,depolitisering'' van de ouderenzorg. Volgens Kamerlid Henk Krol (50PLUS) is de unanieme steun voor die oproep het bewijs dat dit is gelukt. 

Het manifest roept verder onder meer op tot een plafond voor bijvoorbeeld bestuurskosten en reserves in verzorgingshuizen en een ondergrens voor het aantal verplegers.

Opvallend
Dat ook de PvdA de oproep van de PVV steunt, is opvallend. De partij zei namelijk in 2014, na de 'minder Marokkanen'-uitspraak van PVV-leider Geert Wilders, geen enkel voorstel van de PVV meer te zullen steunen.

De Kamer wil begin januari een reactie van Van Rijn, waarin hij op elk punt van het manifest ingaat. De staatssecretaris stemde daarmee in.

Steun
De Kamer sprak vorige maand tijdens het zorgdebat al zijn steun uit voor het manifest. Toen gaf ook staatssecretaris Van Rijn aan dat de zorg in verpleeghuizen beter moet. Wel verschilde hij van mening met de Kamer over de aanpak.

Bij het debat zei PVV'er Fleur Agema dat ze het manifest van Borst in een motie wilde gieten. Nu het voorstel van haar partij de steun van de Kamer heeft, moet Van Rijn opnieuw gaan kijken hoe hij de zorg wil gaan verbeteren.

Door de Redactie AD: Foto:  Margi Geerlinks