Korps haalt opgelucht adem: schietende agent ontslagen van vervolging

07-12-2016 13:52

Het gerechtshof van Den Bosch heeft agent Ronald V. zojuist in hoger beroep ontslagen van rechtsvervolging. V. stond terecht omdat hij in 2013 de onschuldige bijrijder van een vluchtende ramkraker neerschoot. Eerder veroordeelde een rechter hem nog tot twee jaar cel wegens doodslag. Na de uitspraak braken de agent uit Kerkrade en zijn ouders in tranen uit. Advocaat Knoops noemt de uitspraak een 'ontzettend belangrijke voor alle agenten'.

V., familie en veel collega's waren aanwezig in de rechtszaal in Den Bosch. Het hof begon de zitting meteen met de uitspraak van het hoger beroep. 

Bijrijder
Op 22 augustus 2013 schoot Ronald V., als lid van een aanhoudingseenheid op de verdachte van een ramkraak die met zijn auto op agenten zou zijn ingereden. ,,Die auto was een stier, wij waren een rode lap. Ik hoorde het grommen van de auto, piepende banden. Die rijdt ons hier kapot, vreesde ik'', vertelde V. eerder

Door het schieten van V. raakte de onschuldige bijrijder gewond. ,,U probeerde eerst het portier van de auto te openen, dat lukte niet. Daarna bonkte u op de auto en probeerde u de ruit in te slaan. De auto bleef rijden. U merkte op dat de bestuurder koste wat kost wilde wegrijden,", aldus het hof vanmiddag. Er bestond dus gevaar voor andere agenten in de buurt, zo is de redenering.

Volgens het hof was er sprake van voorwaardelijke opzet om de bijrijder van het leven te beroven. V. schoot, dat feit is gepleegd, maar de agent is volgens het hof niet strafbaar. Daarom wordt hij ontslagen van rechtsvervolging. Ook de door het slachtoffer geëiste schadevergoeding vervalt.

Applaus en tranen
Na de uitspraak klonk een luid applaus in de rechtszaal. Een geëmotioneerde V. viel zijn ouders huilend in de armen. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops noemt de uitspraak een 'opsteker voor veel agenten'. Knoops: ,,Er waren politiemensen die hun wapen wilden inleveren als de straf overeind bleef.

Zaak
De zaak twee jaar geleden aanvankelijk geseponeerd, maar het slachtoffer dwong in december 2014 vervolging af via de rechter. Het OM eiste daarna vrijspraak, maar de rechter veroordeelde V. in juli 2015 tot twee jaar cel wegens doodslag omdat het schieten 'buitenproportioneel en ondoordacht' was. Die strafmaat leidde tot grote beroering in de politiewereld. Duizenden mensen tekenden een petitie voor zijn vrijspraak.

Het ontslag van rechtsvervolging van Ronald V. leidt dan ook tot opluchting in het Nederlandse politiekorps, zo twittert voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politie Bond.

 

Door de Redactie AD: Foto: / tekening Petra Urban