'Miljoenenfraude bij autobedrijf Pon'

07-12-2016 15:08

Personeel van autohandelaar en -importeur Pon heeft jarenlang buiten de boeken om machine-onderdelen van graafmachinefabrikant Caterpillar doorverkocht. Dat zou blijken uit een schriftelijke verklaring van een betrokkene, die vandaag door Het Financieele Dagblad online is gezet.

De verkoop van de machine-onderdelen van Caterpillar (CAT) naar het buitenland via tussenpersonen zou naar schatting 75 miljoen euro hebben belopen over een periode van tien jaar. De handel zou op touw zijn gezet omdat er in landen als Spanje en Italië meer op onderdelen te verdienen was, aldus het FD dat stukken uit het vertrouwelijke onderzoek heeft ingezien.

Met de doorverkoop van onderdelen werd valsheid in geschrifte gepleegd. Ook werden regels van Caterpillar overtreden, waardoor Pon forse boetes wegens contractbreuk van het Amerikaanse bedrijf kan krijgen. Pon is de exclusieve distributeur van Caterpillar in Nederland, maar niet in het buitenland waar CAT andere dealers heeft aangewezen.

Frauderend Pon-personeel zou tonnen hebben verdiend aan de praktijken, schrijft Het Financieele Dagblad. Hoe lucratief deze handel was, werd onder meer duidelijk toen een parttime accountmanager een blauwe Ferrari bleek te bezitten, aldus de krant. 

Volgens deze accountmanager was de gehele top van Pon op de hoogte van de verkooppraktijken, en werd dit 'creatief boekhouden' genoemd. Pon liet weten niet te kunnen reageren, omdat de zaak bij justitie ligt.

Corruptiezaak onlangs geschikt

Het bedrijf, dat ook importeur van Volkswagen is, schikte onlangs met het Openbaar Ministerie (OM) in verband met een oude corruptieaffaire rond de inkoop van voertuigen door politie en Defensie. 

Acht medewerkers van Pon hebben tussen 2001 en 2011 jarenlang politie- en Defensiepersoneel omgekocht. Het ging om ambtenaren die betrokken waren bij het wagenparkbeheer of de aanbesteding van dienstauto's.

De ambtenaren kregen allerlei giften die niet door de beugel konden, bijvoorbeeld korting op winterbanden, goedkopere leasecontracten en onderhoud van hun wagen. Eén ambtenaar kreeg geheel verzorgde, meerdaagse cruises over de Middellandse Zee aangeboden.

De aanbestedingen hadden een waarde van honderden miljoenen euro's. Volgens Pon is in het strafrechtelijk onderzoek nooit vastgesteld dat door de giften orders zijn verkregen of aanbestedingen zijn gewonnen. De huidige directie van het bedrijf neemt volledig afstand van de praktijken. 

Pon telde wel 12 miljoen euro neer om strafvervolging voor de onderneming af te kopen, meldde het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie in oktober. De verdachte medewerkers werken ook niet meer bij Pon, maar zij worden wel strafrechtelijk vervolgd.

Door de Redactie  Trouw Foto: ANP