Moeder 'kerkschutter' Dylann Roof krijgt hartaanval na horen wandaden zoon

09-12-2016 16:11

De moeder van Dylann Roof, de man die in juni vorig jaar negen mensen in koelen bloede doodschoot in een kerk in het Amerikaanse Charleston, werd getroffen door een hartaanval toen zij hoorde wat haar zoon allemaal had gedaan.

De vrouw zat op de publieke tribune tijdens de eerste getuigenverklaringen in de zaak, die eergisteren begon. Terwijl ze op de grond lag, riep ze herhaaldelijk 'I'm sorry, I'm sorry'. Hoe het nu met haar is, is nog niet duidelijk. 

Iedereen huilde 

De verhalen van de getuigen logen er dan ook niet om. Zo kwam Felicia Sanders aan het woord. Zij zag haar zoon en tante doodgeschoten worden. Haar verklaring was zo emotioneel dat toeschouwers en zelfs rechtbankpersoneel - onder wie leden van het OM en de verdediging - net als de vrouw in snikken uitbarstten.

Sanders vertelde hoe zij zich tijdens de schietpartij met haar kleindochter verstopte onder een tafel. Tijdens haar betoog noemde zij Roof diverse malen het 'Kwaad'.

Diep in de hel

Toen haar door Roofs advocaat gevraagd werd of zijn cliënt na de schietpartij nog iets gezegd had, antwoordde zij: "Hij zei dat hij zichzelf dood zou schieten. Daar rekende ik ook op. Er is op aarde geen plaats voor hem. Die is er alleen diep in de hel."

Tijdens de tweede dag van het proces werden 360-gradenbeelden getoond van de plek waar de schietpartij plaatsvond. De beelden laten zien hoe de lichamen verspreid liggen op de beigekleurige kerkvloer, badend in het bloed. Op de grond liggen kogelhulzen, bijbels en handtassen.

Troost zoeken bij elkaar

Tijdens de vertoning van de beelden zochten de aanwezige nabestaanden troost bij elkaar, terwijl zij vochten tegen hun tranen. 

Roof kwam op 17 juni 2015 de Emanuel African Methodist Church​ binnen. Hij sloot zich aan bij een bijbelgroepje dat in de kerk bijeen was. Drie kwartier later, toen de twaalf aanwezigen opstonden om gezamenlijk te bidden, pakte hij een wapen en begon te schieten.

Rassenoorlog ontketenen

77 kogels later waren negen van de twaalf kerkgangers dood. Vervolgens verliet hij de kerk, met zijn wapen nog in de hand. Niet lang daarna werd hij opgepakt. Hij zou later hebben bekend dat hij met de schietpartij een rassenoorlog hoopte te ontketenen. 

Tegen Roof, nu 22 jaar oud, is de doodstraf geëist.

RTL Nieuws / NBC News / Slate Foto: EPA