'Moederbedrijf ZARA ontweek voor miljoenen aan belasting'

08-12-2016 14:48
Het Spaanse winkelconcern Inditex, bekend van kledingketens als Zara, Pull & Bear en Bershka, heeft tussen 2011 en 2014 minstens 585 miljoen euro aan belasting ontweken. 

Nederland zou daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld, stellen de Groenen in het Europees Parlement donderdag na onderzoek.

Naast Nederland zouden ook Ierland en Zwitserland zijn gebruikt om geld weg te sluizen. De gebruikte methodes zijn volgens de Groenen ''momenteel legaal", maar werpen vragen op over of Inditex belastingen betaalt op de plekken waar het hoofdzakelijk zijn economische activiteit heeft.

Nederland

''Telkens als de belastingstrategie van een multinational onder de loep genomen wordt, blijkt Nederland hét paradijs om belastingen te drukken. Dat moet stoppen", zegt Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks, dat lid is van de Groenen. GroenLinks wil een gecoördineerde aanpak van belastingontwijking in Europa zodat een bedrijf belasting betaalt daar waar het winst maakt.

Inditex ontkent alle aantijgingen en zegt dat die zijn gebaseerd op ''foute aannames". Het concern stelt aan alle belastingverplichtingen te voldoen in de markten waar het actief is.

IKEA

De Groenen brachten eerder onder meer een rapport naar buiten over hoe de Zweedse meubelgigant IKEA in zes jaar tijd minstens 1 miljard euro aan belastingen zou hebben weggesluisd, eveneens onder meer via Nederland. Ook de Duitse chemiereus BASF kwam om die reden al het vizier van de Groenen.

De Europese Commissie buigt zich op dit moment over belastingconstructies van Amazon en Starbucks en wees eerder al Apple terecht. Ierland werd opgedragen een naheffing aan Apple op te leggen voor 13 miljard euro plus rente.

Door de Redactie  NU/ANP: Foto: ANP