'Nederlander in Cambodja verzweeg kindermisbruik'

08-12-2016 14:07

De 53-jarige Nederlander die dinsdag in Cambodja is opgepakt in verband met de marteling en mogelijke verkrachting van een 2-jarige peuter ontkent volgens de politie elke betrokkenheid. Dat meldt The Cambodia Daily. Wel wordt vandaag mogelijk duidelijk of hij al dan niet wordt vervolgd omdat hij het misbruik niet heeft gemeld.

Een politiechef zegt tegen de krant dat de Nederlander Stefan S. tijdens zijn ondervraging heeft aangegeven van niets te weten. De man, eigenaar van verschillende plantages in Cambodja, werd dinsdag opgepakt nadat op Facebook video's waren verspreid waarop is te zien hoe een naakt jongetje wordt gemarteld met onder meer elektrische schokken.

De politie ging tot actie over nadat de moeder van het jongetje, werkzaam op een van de plantages van de Nederlander in de provincie Mondolkiri, aangifte had gedaan van het misbruik. Dat zou hebben plaatsgevonden op de plantage van de Nederlander. 

Schokken
Stefan S. en twee Cambodjanen (van 25 en 28 jaar) die voor hem werken werden opgepakt. Een vierde, Vietnamese, verdachte vluchtte maar werd gisteren aangehouden in Ho Chi Minhstad in zijn geboorteland. 

Het zou gaan om de 25-jarige Nguyen Thanh Dung. Hij zou te zien zijn op de video waarop het jongetje met een taser wordt gemarteld en wordt gezien als hoofdverdachte. De beelden zouden volgens The Cambodia Daily zijn opgenomen met de telefoon van S. en daarna op Facebook zijn gezet.

Onderzoek
S. werkt volgens de politie mee in het onderzoek. Als blijkt dat hij toch wist van het misbruik, kan hij alsnog worden vervolgd voor het niet melden van het delict. Zo meldt het Cambodjaanse The Phnom Penh Post dat S. de hoofdverdachte op dinsdag, nadat de klopjacht op hen begon, heeft afgezet bij een busstation, mogelijk om hem te helpen ontsnappen. S. moet zich vandaag voor de rechter verantwoorden waarom hij het misbruik niet heeft gemeld.

De twee Cambodjanen zijn vrijgelaten en worden niet meer verdacht van het misbruik. Het tweetal alsook S. zeggen dat zij pas van het misbruik hoorden toen de beelden op sociale media verschenen. 

Wie de video's op Facebook heeft gezet is nog onduidelijk. Een van de Cambodjanen zou tijdens ondervraging hebben verteld dat een neef van de Vietnamees de beelden online heeft gezet. Hij zou dat hebben gedaan uit jaloezie omdat de hoofdverdachte een relatie heeft met een rijke man. Gisteren meldden lokale media dat Nguyen Thanh Dung de vriend zou zijn van S.. In een eerder opgenomen vlog op YouTube stelt S. de man voor als zijn vriendje. Tegen de politie verklaart S. nu volgens The Cambodia Daily 'geen geliefden zijn, maar wel veel om elkaar geven'.

Lees het hele artikele op: https://www.ad.nl/buitenland/nederlander-in-cambodja-verzweeg-kindermisbruik~a489ba45/

Door de Redactie AD: Foto: Videostill YouTube