Nederlandse baby ziet ouders bijna nooit

17-04-2015 15:03

Ze gaan naar opa en oma, we brengen ze naar de opvang of huren een oppas in. Nergens in Europa is het aantal baby's en peuters dat altijd thuis bij papa en mama blijft zo laag als in Nederland. Nog geen derde van de Nederlandse kinderen jonger dan 3 jaar heeft altijd een vader of moeder in de buurt.

Eurostat het statistisch bureau van de Europese Unie, zette een hele rij cijfers over kinderen in Europa op een rij. Als het over de allerjongsten blijkt Nederland een uitzonderlijk land. Want hoewel ouders het dus bijna nooit helemaal zelf doen, gaan Nederlandse baby's en peuters relatief weinig naar het kinderdagverblijf. Waar de Nederlandse baby's en peuters wel heengaan? Naar opa en oma.

Verschillen

Het Europese rapport laat zien dat er enorme verschillen zijn tussen landen. De helft van de jonge Europese kinderen heeft alleen zijn ouders als opvoeder. Maar in Bulgarije gaat 80 procent van de baby's nooit weg bij moeder of vader.

Daar is in Nederland geen sprake van. Maar daarnaast wordt er maar relatief weinig gebruik gemaakt van kinderopvang. Terwijl de Denen, de Zweden en de Slovenen hun peuters en baby's bijna allemaal langer dan 30 uur per week naar een vorm van professionele kinderopvang sturen, komt dit in Nederland nauwelijks voor.

metronieuws.nl/binnenland: