Opluchting overheerst na redding stel in Nepal

30-04-2015 17:04

metronieuws.nl/ Amsterdammers Fons van den Berg (24) en Rosanne van Heeckeren (24) werden donderdagochtend eindelijk gered uit de Nepalese bergen.

Amsterdammers Fons van den Berg (24) en Rosanne van Heeckeren (24) werden donderdagochtend eindelijk gered uit de Nepalese bergen. Het stel was op het moment van de aardbeving op 1600 meter hoogte, waardoor ze alleen per helikopter terug naar de 'bewoonde' wereld konden. Hoewel, deze op dit moment totaal verwoest is door de ramp die het land heeft getroffen.

OPLUCHTING

Vrienden en familie zijn ontzettend opgelucht. ,,Normaal is het bij ons thuis 's ochtends zo stil als een muis, maar toen we dit hoorden was dat wel anders'', vertelt vriend Elwin Nieboer.,,We zijn heel erg opgelucht", zegt vader Gert tegen RTL Nieuws.

AVONTUUR

De twee waren afgereisd naar het land voor een 'avontuurlijke' vakantie. ,,Vorig jaar gingen ze ook op vakantie naar Azië. Ze vonden het land zo mooi, dat ze dit jaar twee weken naar Nepal besloten te gaan'', herinnert Nieboer zich. Hij raakte bevriend met Van den Berg op de middelbare school. ,,Fons is geen aansteller. Ik weet zeker dat hij zich prima heeft kunnen redden daar in de bergen, maar na vier nachten in de kou kan ik me wel voorstellen dat je een beetje gek wordt.'' Via via hoorde Nieboer dat Fons in de bergen een helikopterplatform heeft gecreeërd, zodat de helikopter veilig kon landen. ,,Het verbaast me niets dat hij hier het voortouw in heeft genomen. Fons weet wat hij doet.

BIJKOMEN

Maar waarschijnlijk duurt het nog wel een aantal dagen voor dat het stel thuis op de vertrouwde bank kan bijkomen. Op dit moment zitten ze op een militaire basis in Dhunche. Vanaf hier worden ze binnen enkele dagen overgevlogen naar de hoofdstad Kathmandu. Daar vandaan vertrekken de vliegtuigen naar Nederland. ,,Via de vader van Fons hoorde ik dat het naar omstandigheden goed gaat met hen. Maar natuurlijk is zo'n militaire basis ook niet alles. Ze zitten daar met heel veel mensen bij elkaar.''

AANDACHT

Het Amsterdamse stel zou eigenlijk al eerder deze week gered worden. Helaas kwam de helikopter toen niet opdagen. ,,Maandagavond waren we met z'n allen nog lekker Koningsdag aan het vieren, toen we hoorden dat het helemaal niet zo goed met ze ging als we dachten. Het water raakte op en ze hadden geen dak boven hun hoofd. We zijn toen meteen naar huis gegaan en hebben zoveel mogelijk media geprobeerd te benaderen.'' Via social media en verschillende nieuwssites probeerden vrienden en familie aandacht voor de situatie te trekken.

BIERTJE

Zij hopen de twee dan ook zo snel mogelijk weer in de armen te kunnen vliegen. Wat Nieboer wil doen als hij zijn vriend weer terugziet? ,,Eerst even goed babbelen en daarna hopelijk een biertje drinken!''