PSV uitgeschakeld in Europa na doelpuntloos gelijkspel tegen Rostov

07-12-2016 14:37

PSV is er dinsdag niet in geslaagd een plek af te dwingen in de knock-outfase van de Europa League. De Eindhovenaren kwamen in de laatste groepswedstrijd van de Champions League niet verder dan 0-0 tegen FK Rostov.

Na een zwakke eerste helft kreeg PSV na rust meer kansen, maar gescoord werd er niet in het Philips Stadion.

Door het gelijkspel moet de ploeg van trainer Phillip Cocu zich na de winter alleen op de competitie richten. Eerder dit seizoen werd de club ook al uitgeschakeld in het KNVB-bekertoernooi. In de Champions League eindigt PSV als laatste in groep D met slechts twee punten.

Het is de vierde keer in de historie dat een Nederlandse ploeg er niet in is geslaagd een wedstrijd te winnen in het miljoenenbal, na PSV (1992/1993), Willem II (1999/2000) en AZ (2009/2010).

Atletico Madrid gaat als groepswinnaar verder, ondanks een 1-0 nederlaag dinsdag bij Bayern München. Robert Lewandowski maakte in München na 28 minuten de enige treffer van de wedstrijd. Arjen Robben speelde negentig minuten.

Vijf verdedigers

Hoewel PSV op voorhand wist dat het moest winnen van FK Rostov, koos Cocu dinsdag voor een opstelling met vijf verdedigers. Omdat Rostov zoals verwacht ook voor een defensieve formatie koos, wilde het duel niet loskomen.

PSV kwam in de eerste helft niet verder dan afstandsschoten van Bart Ramselaar en Santiago Arias. Steven Bergwijn, die voorin de voorkeur kreeg boven Gaston Pereiro, werd wel een paar keer bereikt in het strafschopgebied, maar dan was er steeds weer een verdediger van de Russen die ingreep.

Bergwijns aanvalspartner Luuk de Jong werd ook nog een paar keer gezocht met hoge ballen. De aanvoerder zat echter goed in de tang. Nicolas Isimat-Mirin kwam wel tot koppen, maar zijn poging ging in de korte hoek naast.

Aan de andere kant oogde de Franse verdediger kort voor rust kwetsbaar. Hij werd eruit gelopen door Dmitri Poloz, waarna de Rus in kansrijke positie naast schoot.

Counter

De ongunstige 0-0 ruststand deed Cocu niet besluiten te wisselen. Toch wist PSV Rostov aan het begin van de tweede helft wel vast te zetten, mede doordat de backs Arias en Joshua Brenet bijna als extra middenvelders speelden.

Net als voor rust bleef het in de laatste fase voor het doel echter keer op keer misgaan voor PSV. Ramselaar had een aardige actie in huis, maar struikelde half toen hij er bijna voorbij leek.

Ondertussen nam de onvrede bij de PSV-supporters toe. Oleksandr Zinchenko en Arias gingen na een uur onder een striemend fluitconcert naar de kant en ook invallers Pereiro en Siem de Jong werden op een weinig positieve manier welkom geheten.

De ploeg van Cocu moest zelfs oppassen dat het uit een counter niet nog erger werd. De Iraanse aanvaller Sardar Azmoun ontsnapte aan Schwaab, maar Jeroen Zoet was wel bij de les en de Duitse verdediger in de rebound ook.

Opportunisme

Aan de andere kant zorgde de komst van Siem de Jong voor meer opportunisme in de aanval bij PSV. Beide broers De Jong werden gezocht met hoge ballen en Siem kopte bij de tweede paal bijna binnen. Een kopbal van Luuk werd door een verdediger tot corner verwerkt. Niet veel later vloog een schot van Bergwijn recht in de handen van doelman Soslan Dzhanaev.

Met ook Luciano Narsingh als invaller in de ploeg ging PSV voor een slotoffensief en dat leverde ook nog twee grote kansen op. Narsingh gaf laag voor op Siem de Jong, maar diens schot vloog recht op doelman Dzhanaev af.

De tweede kans was voor Ramselaar. De doelman stond op het verkeerde been toen de jonge middenvelder uithaalde, maar een verdediger bracht voor de Russen redding op de lijn. In de laatste minuten ging zelfs doelman Zoet nog mee naar voren, maar ook hij kon niet voorkomen dat het Europese avontuur van PSV ten einde is.