Rechter: OM hoeft in Holleeder-zaak geen verantwoording af te leggen

08-12-2016 15:29

Het Openbaar Ministerie hoeft in het strafproces tegen Willem Holleeder geen verantwoording af te leggen over eventuele afspraken die de afgelopen maanden zijn gemaakt met zijn zussen Sonja en Astrid.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten. Willem Holleeders advocaten hadden de rechtbank vorige week gevraagd het OM verantwoording te laten afleggen.

Belastende verklaringen zussen tegen hun broer

Aanleiding was dat beide zussen zich sinds eind juli in een oude zaak rond de criminele erfenis van Sonja's voormalige echtgenoot en Willem Holleeders mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout hebben beroepen op hun zwijgrecht. Vorige week werd na maanden bekend dat zij alsnog vragen willen beantwoorden.

De advocaten van Willem Holleeder wilden van het OM weten of er afspraken met de zussen zijn gemaakt en zo ja welke, maar de rechtbank noemde dat verzoek 'prematuur'. Astrid en Sonja Holleeder hebben belastende verklaringen afgelegd tegen hun broer. Die wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks criminele afrekeningen, waaronder die op Van Hout.

Holleeders ex Sandra verklaarde ook

Zijn advocaten vingen ook bot bij de rechtbank als het gaat om de getuigenis van Willem Holleeders voormalige vriendin Sandra den Hartog, die net als de zussen belastend over hem heeft verklaard. Den Hartog is verdachte in een FIOD-onderzoek en beroept zich eveneens op haar verschoningsrecht.

Willem Holleeders advocaten wilden dat de rechtbank het OM opdracht zou geven om binnen een maand een besluit te nemen over de eventuele strafrechtelijke vervolging van Den Hartog om te voorkomen dat het proces tegen Willem Holleeder opnieuw vertraging oploopt. Maar volgens de rechtbank is de beslissing om strafrechtelijk te vervolgen 'exclusief voorbehouden' aan de officier van justitie.

Proces gaat verder op 17 februari

Aanklaagster Sabine Tammes kreeg van de rechtbank nog geen uitsluitsel of Willem Holleeder zelf eind maart als getuige kan worden gehoord. De rechtbank wil in overleg met zowel OM als verdediging eerst een opzet voor het verdere proces maken. Dat gebeurt begin komend jaar.

Het proces tegen Willem Holleeder gaat 17 februari verder.