Ruim honderd aanhoudingen tijdens 'plezierige' Koningsdag

28-04-2015 10:58

Honderdduizenden mensen vierden gisteren Koningsdag in Amsterdam, een kwart miljoen kwam met de trein naar de hoofdstad. 

Tijdens Koningsdag zijn in Amsterdam 108 personen aangehouden. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toen de politie 212 personen meenam naar het bureau. Ook reden de ambulances iets minder vaak uit, precies driehonderd keer tegen 339 keer in 2014.

De hulpdiensten spraken van een drukke maar beheersbare dag, liet een woordvoerder van de gemeente vandaag weten. Voor zover bekend zijn er geen grote incidenten geweest, op een opstootje op de Nieuwendijk na. Een 33-jarige man uit Almere, die zonder rijbewijs in een gestolen auto reed, kon door de politie na een achtervolging worden aangehouden. De man reed zich vast in de verkeersdrukte op het Prins Bernhardplein.

De mobiele eenheid kwam hier in actie, nadat een groepje jongens ruzie zocht en toegesnelde politieagenten te paard bekogelde met stenen.

Volgens de woordvoerder is het lastig inschatten hoeveel mensen er precies op de been waren in Amsterdam, maar was het beeld op straat vergelijkbaar met vorig jaar.

Dancefeesten
Veel bezoekers van de dancefeesten in Amsterdam begonnen gisteravond rond 20.00 uur aan de terugtocht naar huis. Elf van de twaalf grote dancefeesten aan de randen van de stad stopten om 20.00 uur, waarna de feestgangers zich naar de stations verplaatsten. 

Station Amsterdam Science Park werd op last van de politie afgesloten wegens drukte na afloop van Loveland van Oranje op Meerpark.

Een woordvoerster van de gemeente Amsterdam sprak van een mooie en gezellige Koningsdagviering zonder noemenswaardige incidenten. Een kwart miljoen mensen bezochten de hoofdstad, dat is iets minder met vorig jaar. 'Het was een plezierige dag voor de bezoekers en Amsterdammers. We zien nu dat de meeste mensen weer teug naar huis gaan', zegt ze. Volgens de gemeente werpt het spreidingsbeleid dat Eberhard van der Laan in 2012 invoerde zijn vruchten af: daardoor concentreert de drukte zich niet langer op het centrum van de stad. 

Ook de politie in de hoofdstad spreekt van een gemoedelijke dag. In de nacht voorafgaand aan Koningsdag werden 38 mensen aangehouden. Overdag werd de mobiele eenheid ingezet om de Nieuwendijk leeg te vegen, omdat een groepje jongens ruzie zocht en toegesnelde politieagenten te paard bekogelde met stenen. Een aantal jongeren is daarna aangehouden; hoeveel is niet duidelijk.

Schoonmakers
Na een dag vol Koningsdagvierders blijft Amsterdam zoals ieder jaar achter met een berg afval. De schoonmaakploegen zijn rond middernacht begonnen met het opruimen van het puin. Burgemeester Eberhard van der Laan zwaaide de reinigers traditiegetrouw uit.

In totaal halen 170 schoonmakers de nacht door om de stad weer spic en span te maken. Collega's uit Rotterdam zijn speciaal overgekomen om te helpen. Rond 08.30 uur dinsdagochtend begint een tweede ploeg met nog eens tweehonderd reinigers. Vorig jaar werd na de viering van Koningsdag in de hoofdstad 5500 kuub zwerfvuil opgehaald.

De gemeente had in de stad extra afvalbakken en grote containers neergezet, zodat bijvoorbeeld vrijmarktverkopers zelf hun overgebleven spullen al konden dumpen. Ook voeren er speciale afvalboten op het water.