SP wil snel einde aan misstanden nertsenfokkerijen

08-12-2016 15:19

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld over de door Animal Rights vertoonde filmbeelden van ernstige verwaarlozing van nertsen op nertsenfokkerijen in Aarlanderveen en Zwammerdam. 

Op de beelden is te zien dan de dieren elkaar aanvallen, bijten en anderzijds verwonden te midden van te kleine hokjes. Met zweren aan de poten, pels en staarten zitten ze opgesloten in hokjes gemaakt van draadgaas.

SP raadslid Harre van der Nat: "Dat de ellende van vele dieren voorafgaat aan de luxe van enkelen weten we helaas al jaren, maar de beelden van Animal Rights maken het nu ook pijnlijk zichtbaar. We zijn als gemeente die groen, sociaal en duurzaam wil zijn helemaal niets waard als we toestaan dat dieren op deze wijze worden gehouden."

De SP wil dat het college de misstanden bij de nertsenfokkerijen in Aarlanderveen en Zwammerdam aanpakt. Niet alleen het toezicht moet scherper, maar de SP wil ook dat het college van Alphen aan den Rijn een verzoek doet aan de voedsel- en warenautoriteit (NVWA) om in te grijpen bij deze bedrijven.