'Tweede Kamer wil onderzoek naar opmars Hepatitis E'

22-04-2015 10:01

nu.nl/politiek/ Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers onderzoek doet naar het oprukkende virus hepatitis E. Dat meldt het televisieprogramma Brandpunt dinsdag.

tweede-kamer-wil-onderzoek-opmars-hepatitis-e-1.jpgVolgens bloedbank Sanquin wordt er steeds vaker hepatitis E geconstateerd. Het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam kent de afgelopen drie jaar al negentig slachtoffers van het virus, waarvan er inmiddels tien zijn overleden.

Het oprukkende virus vormt een gevaar, vinden deskundigen. De overheid moet hier op korte termijn een onderzoek naar instellen.

Hepatitis E is te vergelijken met Q-koorts of BSE waarbij ook overdracht van dier op mens plaatsvindt. Vooral verzwakte mensen zijn slachtoffer. Deskundigen vermoeden dat het virus in de toekomst kan muteren en dan ook van mens tot mens overslaat.

"Het virus kan makkelijk van gedaante veranderen en dan kan er een virus ontstaan dat nog ernstiger ziektes kan veroorzaken. Het is in het belang van de volksgezondheid dat we dit virus volgen", aldus Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut tegen Brandpunt. 

Onderzoek

Agnes Wolbert (PvdA) is het met Van der Poel eens. "Het gekissebis tussen wetenschappers moet stoppen en de PvdA gaat de minister vragen onderzoek te doen naar de huidige situatie". Ook oppositiepartijen SP, PVV, PvdD en CDA zijn het hier mee eens.