Veel zwaargetroffen gebieden Nepal nog afgesneden van hulp

29-04-2015 11:55

Vier dagen na de aardbeving in Nepal hebben hulpverleners de zwaarst getroffen gebieden nog niet allemaal bereikt. Volgens het Rode Kruis is er met elf gebieden nog geen contact geweest. Vooral over de situatie rond het epicentrum van de beving, in het district Gorkha, is nog weinig bekend. Dat gebied is zo goed als onbereikbaar.

aarbevingnepal1.jpgNet buiten de hoofdstad Kathmandu zijn al wel hulpverleners aan het werk. Volgens het Rode Kruis is de situatie nijpend. "Er zijn heel veel huizen ingestort, er zijn veel mensen overleden en veel gewonden. Er is een totaal tekort aan hulp", zegt woordvoerder Merlijn Stoffels. 

Doordat veel huizen verwoest zijn of op instorten staan is er een grote behoefte aan dekzeilen, zodat mensen kunnen schuilen voor de regen. Ook is er een tekort aan voedsel en drinkwater. 

Artilleriebombardement

NOS-correspondent Joeri Boom is in een dorp, tien kilometer buiten Kathmandu. Volgens hem ziet het eruit alsof er een enorm artilleriebombardement is geweest. De inwoners hebben nog geen hulpverlener gezien, alleen het leger is er kort geweest. Dat heeft een paar overlevenden onder het puin vandaan gehaald, maar de militairen zijn daarna verder getrokken naar andere dorpen.