Willem-Alexander werkt goed, maar verdient te veel

28-04-2015 11:41

Evenals vorig jaar vindt een meerderheid van de mensen dat koning Willem-Alexander zijn taken goed vervult. Bijna driekwart van de ondervraagden bestempelt zijn vertrouwen in Willem-Alexander als 'tamelijk veel' tot 'zeer veel'. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de NOS.

Er is één ding dat veel Nederlanders wel dwarszit: de jaarlijkse uitkering die Willem-Alexander ontvangt. Waar een minister 144.000 euro per jaar krijgt toegeschoven en koningin Maxima 326.000 euro, krijgt onze koning een bedrag van 823.000 euro.

Maar liefst 52 procent van de ondervraagden vindt die uitkering veel te hoog, "ook al zijn de taken van het koningspaar zwaar".

Vergeleken met de enquête van vorig jaar vinden meer mensen dat ook de rol van de koning in de kabinetsformatie, de wijze van omgang met Nederlanders en de media alsmede de manier van troosten na een ramp gemoderniseerd moeten worden.

MONARCHIE OF REPUBLIEK?

Wat de meerderheid (71 procent) van de Nederlanders betreft, moet Nederland een monarchie blijven. Uit het onderzoek blijkt dat 16 procent wil dat Holland een republiek wordt.